Kawa i herbata zmniejsza ryzyko udaru mózgu i demencji

kawa
Nowe badania opublikowane w tym tygodniu sugerują, że nawyk picia herbaty lub kawy na starość może pomóc Twojemu mózgowi pozostać w najlepszej formie.

Badania wykazały, że w Wielkiej Brytanii zdrowe osoby starsze, które regularnie piją kawę i/lub herbatę, są mniej narażone na udar i demencję w ciągu 11 lat niż osoby starsze, które nie piją kawy i/lub herbaty. Chociaż te odkrycia nie mogą potwierdzić związku przyczynowego, są to najnowsze odkrycia, które pokazują, że te parzone napoje mają pewne korzyści zdrowotne.

Demencja to postępująca, obecnie nieuleczalna utrata funkcji poznawczych, która z wiekiem staje się coraz częstsza. Ponieważ ludzie żyją dłużej, może to stać się większym problemem zdrowotnym w przyszłości. Udar ma miejsce, gdy przepływ krwi do mózgu zostaje przerwany, co każdego roku powoduje około 10% zgonów na całym świecie.

Osoby, które przeżyły udar, mogą również mieć wiele przewlekłych powikłań, w tym demencję. Dlatego każdy możliwy sposób zmniejszenia możliwości rozwoju tych wyniszczających chorób będzie dobrodziejstwem.

Herbata od dawna uważana jest za napój zdrowy, a kawa budzi kontrowersje. Jednak ostatnio stało się jasne, że kawa nie jest diabelskim napojem i może nawet zdziałać dobre rzeczy. Ostatnie badania wykazały, że regularne spożywanie kawy wiąże się z obniżeniem ryzyka chorób sercowo-naczyniowych, niektórych nowotworów i ogólnej przedwczesnej śmierci. Jednak według autorów nowego badania opublikowanego we wtorek w PLOS Medicine, nadal istnieją kontrowersje dotyczące korzyści płynących z kawy i herbaty w zmniejszaniu ryzyka udaru mózgu i demencji.

Chińscy naukowcy przyjrzeli się danym z brytyjskiego Biobanku, długoterminowego projektu badawczego, który śledzi stan zdrowia brytyjskich ochotników od połowy 2000 roku. W szczególności przyjrzeli się 365 682 osobom w wieku od 50 do 74 lat, które nie miały udaru ani demencji.Do 2020 r. ich mediana czasu obserwacji wyniosła 11,4 lat. Na początku badania pytano uczestników, jak często pili kawę i/lub herbatę.

Według dokumentacji szpitalnej w tym okresie zdiagnozowano 5 079 przypadków otępienia i 10 053 przypadków udaru mózgu. Wśród różnych grup zgłoszonych przypadków spożycia kawy i herbaty najmniej osób zgłosiło picie od dwóch do trzech filiżanek kawy, od trzech do pięciu filiżanek herbaty lub od czterech do sześciu filiżanek kawy i herbaty dziennie. Możesz cierpieć na demencję lub udar. W porównaniu z osobami niebędącymi konsumentami osoby te mają o 28% mniejsze ryzyko rozwoju demencjii 32% mniejsze ryzyko udaru mózgu.
———-
Inne badania wykazały związek między piciem herbaty i kawy a zmniejszonym ryzykiem udaru mózgu/demencji. Ale autor uważa, że ​​to oni jako pierwsi wyjaśniają tym, którzy często piją herbatę i kawę, a nie jedno czy drugie.

Napisali: „Nasze odkrycia wskazują, że umiarkowane spożycie kawy i herbaty, samodzielnie lub w połączeniu, wiąże się z niższym ryzykiem udaru mózgu i demencji”.

Autor ostrzega, że ​​takie badania obserwacyjne nie mogą służyć do udowodnienia przyczynowości. Zwrócili również uwagę, że wolontariusze Brytyjskiego Biobanku są generalnie w dobrej kondycji, co może oznaczać, że wyniki są mało przydatne dla ogółu populacji. Badanie obejmuje jedynie migawki z diety ludzi, co oznacza, że ​​nie możemy być pewni, czy osoby biorące udział w badaniu piły kawę/herbatę, czy też nie piły alkoholu. Ale odkrycia dodają do rosnącego stosu badań wykazujących pozytywny wpływ tych napojów na ryzyko udaru.

Inne badania wykazały, że kawa i herbata mogą poprawić ogólną funkcję naszych naczyń krwionośnych, co może wyjaśniać, dlaczego napoje te wydają się zmniejszać ryzyko udaru niedokrwiennego, a nie udaru krwotocznego. Udar niedokrwienny jest spowodowany niedrożnością skrzepliny, a udar krwotoczny jest wynikiem pęknięcia naczyń krwionośnych i krwotoku mózgowego (około 80% udarów to udary niedokrwienne). Autorzy stwierdzili, że mimo to mogą istnieć inne czynniki ochronne, które należy zbadać w przyszłych badaniach, takie jak działanie przeciwutleniające kofeiny. Potrzebne są dalsze badania, aby ustalić, czy naprawdę możliwe jest zapobieganie udarowi i demencji, mówiąc ludziom, aby zaczęli pić kawę i herbatę, jeśli nie piją już regularnie kawy i herbaty.

„Nasze odkrycia potwierdzają związek między umiarkowanym spożyciem kawy i herbaty a ryzykiem udaru mózgu i demencji. Jednak, czy dostarczenie takich informacji może poprawić wynik udaru i demencji, pozostaje do ustalenia” – napisali autorzy badania.

Dodaj komentarz