Przepis na koncentrat pomidorowy

pasta-482402_640Koncentrat pomidorowy jest jednym z najczęściej używanych półproduktów w regionalnej kuchni. Jest dość prosty do przyrządzenia. Po co kupować jakąś chemie w sklepie kiedy samemu można zrobić pyszny przecier? Składniki to przede wszystkim: 4 kg pomidorów, 1 łyżeczka soli i 2 łyżki cukru. Wykonanie nie jest trudne.
Pomidory umyć, następnie usunąć szypułki i nasady szypułek. Pokroić w drobne kawałki i wrzucić do garnka. Gotować pod przykryciem aby zmiękły, następnie lekko ostudzić i niezbyt dokładnie zblendować. Powstałą masę przecierać. Można przez sitko, ale najlepszy jest przecierak do pomidorów. spaghetti-745469_640Powstałą masę przelać do teflonowego garnka, dodać sól oraz cukier. Przecier odparować na średnim ogniu, aż do uzyskania gęstej konsystencji. Masa po odparowaniu waży około 1,6 kg (przy 4kg na początku). Gotowy koncentrat pomidorowy przełożyć do czystych wyparzonych i suchych słoików, szczelnie zamknąć, a następnie pasteryzować w gotującej się wodzie przez około 30 minut. Wystudzone słoiki odstawić w chłodne miejsce.
Dodatkowa rada: gotowy koncentrat zalewa się odrobiną oliwy z oliwek, aby pomidorowa warstwa była przykryta, ma to uchronić ją od zepsucia. Dodatkowo po otwarciu koncentratu, również jego powierzchnię można polać oliwą.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *